Правоъгълните метални контейнери, които обикновено се използват за строителни цели и за складове, от известно време намират съвсем различно приложение, превърнати в жилища. В някои европейски страни това е тенденция с 10-ина годишна история, а у нас „модата” да живееш в контейнер тепърва набира популярност. Металните кутии заместват с успех сглобяемите къщи, бунгала, вили и къщи.
В София в момента дори издигат дори 9-етажен хотел от контейнери – практика, която прилагат много архитекти по света, тъй като, оказва се, предимствата на тази метална конструкция и композициите с нея са на практика безбройни. Предизвикателството пред дизайнерите да оформят по-интересно и разчупено правоъгълното пространство – също.

Контейнерът е доста по-евтин от построяването на стандартна къща – такъв с големина 30-ина кв. м. струва около 15 000 лв. Хубавото е, че поставен върху бетонна основа си е готов за живеене, и е въпрос на само няколко дни да се монтира – в пъти по-бързо от построяването на всякакъв друг дом.
Ако се облицова красиво с дърво или камък и отвън се боядиса в интересни цветове, не може да се различи външно от друг вид постройка и има атрактивна фасада.

Има различни размери, а два-три, конфигурирани в модулни конструкции, да речем под ъгъл или по дължина, могат да достигнат дори 50-70 кв. м., което е предостатъчно за нормален живот. Металът играе роля на фарадеева клетка, затова, освен че действа като гръмоотвод, в металната кутия – контейнер няма обхват за интернет и телефон. Това е всъщност единственият минус, но се преодолява, когато се проектират по-големи прозорци, плъзгащи се врати и прочие екстри, както са проектирани най-модерните контейнери. Явно, това е една от посоките на бъдещата архитектура, която тепърва ще се развива и ще ставаме свидетели на все по-стилни и оригинални приложения на наглед скучната метална кутия, тя бързо ще разцъфне в приветлив и комфортен многофункционален дом.
Вижте колко различни лица може да има обикновеният строителен контейнер!